Lek med IBMs kvanteprosessor

Quantum-640x353

Quantum-640x353Nå kan du leke deg med den utrolige nye prosessoren til IBM som er basert på kvantefysikk – dersom du er forsker eller vitenskapsmann. Den såkalte IBM Quantum Experience kjøres på IBM Cloud, og brukerne som får muligheten kan bruke den til å kjøre algoritmer og eksperimenter, jobbe med enkeltkvanter, eller qubits, eller også utforske de forskjellige opplæringsprogrammene og simuleringene som IBM allerede har fått til med bruk av denne nye teknologien.

Den unike prosessoren befinner seg i New York, i forskningssenteret T. J. Watson Research, som er i IBMs eie. Den består av fem av de såkalte qubits laget med spesielle metaller, såkalte superledere, på en ellers tilsynelatende ordinær chip laget av silikon. Prosessoren er selvfølgelig ment å være det første steget mot en komplett datamaskin basert på kvantefysikkens prinsipper.

Noe av det mest overraskende med denne teknologien er at denne brikken med superledende egenskaper kan designes og produseres ved hjelp av helt vanlige teknikker for produksjon av silikonbrikker – det hevder i hvert fall IBM, som ellers er kjent for å holde ganske tett på sine forretningshemmeligheter.

Fordi varme og elektromagnetisk stråling kan gi feil i informasjonsbehandlingen ved hjelp av kvanter, er det nødvendig å bruke et slags kjøleskap som alle signalene ut og inn følger. Denne har kryogeniske egenskaper.

Plattformen som de nøye utvalgte brukerne får gleden av å prøve ut er basert på et dynamisk brukergrensesnitt som gjør det mulig for dem å koble seg på maskinvaren via en hvilken som helst plattform eller dings via IBM Cloud. Med det grafiske grensesnittet kan du enkelt dra elementer frem og tilbake og rundt om på de fem qubits. Etter hvert lover IBM også at det skal bli flere qubits og flere alternativer for bruk av prosessoren.

Kvantefysikk er en vitenskap som selv Einstein aldri ble fortrolig med, så det er ganske grensesprengende greier IBM driver med. Hvilke konsekvenser det får for allmennheten er imidlertid for tidlig å si.