Opera tilbyr gratis VPN

opera-vpn-ios-landscape

opera-vpn-ios-landscapeI dag har mange allerede hørt om eller benyttet seg av VPN, som er en forkortelse for virtuelle private nettverk. Disse gir et ekstra lag eller nivå av sikkerhet og privatliv for de som surfer på nettet. Selskaper bruker dem for å sikre trygg kommunikasjon når ansatte skal logge seg på et internt nettverk på en ekstern maskin. I den senere tid har det imidlertid blitt mer og mer vanlig for vanlige brukere å benytte seg av disse for å unngå at viktig personlig informasjon kommer på avveie. I noen land er det også populært å bruke VPN for å få tilgang til nettsider som ellers er blokkert av myndighetene. Det er særlig aktuelt i for eksempel Kina, der det imidlertid også bedrives en form for krigføring fra myndighetenes side mot denne måten å omgå lovgivningen på.

Frem til nå har det alltid vært sånn at man har måttet laste ned spesielle VPN-programmer eller betale for et særskilt abonnement for å bruke VPN. Nå kommer imidlertid et nytt og spennende tilbud fra den noe obskure nettleseren Opera – nemlig gratis VPN inkludert i selve nettleseren. Dermed er det enkelt å logge seg på forbudte sider (som You Tube og Facebook i Kina) eller beskytte sitt eget personvern når man benytter seg av wifi på et offentlig sted.

Frem til nå har nesten all bruk av VPN-tjenester kostet penger, ja, faktisk som regel så store summer som 1 000 eller 2 000 kroner i året selv for private brukere. Men med gratis og ubegrenset VPN vil denne verdenen nok se helt annerledes ut i fremtiden. Når Opera tilbyr VPN gratis som del av sin nettleser, er det vel bare et spørsmål om tid før andre vil gjøre det samme. De som blir skadelidende er da først og fremst myndigheter som vil begrense ytringsfriheten.